Lamm – mer än bara racks

Lammkött – mer än bara lammracks

På lamm finns många fina och utsökta detaljer. Lammkött kommer från djur som är mellan 6 månader och 1 år. Därefter kallas de får eller eller mutton.

Lammkött har en mild viltsmak, och ju äldre de blir desto djupare köttsmak. Höstlamm är de lamm som slaktas på hösten, och ger smakrikast kött. De har gått ute under hela sommaren och betat.

Här nedan berättar vi vad du kan göra av de olika delarna.


Styckningsschema för lamm. Bild hämtad från Svenskt Kött
Styckningsschema för lamm.
Bild hämtad från Svenskt Kött

Lammkött kan man variera i en oändlighet. Kryddorna kombineras med varandra eller användas solo. Med salt och peppar kommer man långt. 

Rosmarin och timjan är säkra kort. Variera smaken med att brässera köttet i äppelmust. 

Bogstek med eller utan ben. Passar utmärkt för långkok. Bogen ger ett ljuvligt sönderfallande kött om det tillagas länge på låg värme. Behåll gärna benet under tillagningen. Det ger mer smak.

Lammlägg utmärkt för lånkok. I gryta på spisen eller i ugn, på låg värme under längre tid. Lammläggen har en djup och fin smak som kan lyftas fram med enkla smaker som salt, peppar och vitlök.Lammlever, serveras som en delikatess som kan skäras i skivor och stekas. Tillbehören är avgörande för smaken och att de balanserar rätten.Rygg, nacke och hals, ska tillagas långsamt. Bitarna passar därför utmärkt för ex. ragu, gryta och soppa. Benfria bitar blir även bra som färs.

Lammbringa är en mycket fin bit och den främre delen av lammets bröstkorg och en styckningsdel många missar. Den kan med fördel kryddas med örter, rullas ihop och långsamt brässeras i ugn.

Lammsadel – Lammets sadel är ryggpartiet och består av filé, ytterfilé och revben. Sadeln kan ugnsstekas hel och serveras med skysås, bearnaise eller tomatsås. Från sadeln kommer också kotlett, dubbelkotlett.

Lammracks hel i bit eller skivade, kan ugnsstekas eller stekas i järn på spisen. Bryn snabbt i gott om smör och rosmarin i stekjärnet, och låt gå färdigt i ugnen

Rostbiff, steks med fördel i ugn precis som bogstek och lammstek. Bryn steken med den feta sidan ner mot järnet, om du väljer att steka på spisen.

Liten ordlista

Brässera, innebär att du steker köttet så det får en fin stekyta och därefter låter det småsjuda i vätska under lock. Detta kan göras antingen på spisen eller i ugnen.